Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Urugwajska kuchnia mocno spleciona jest z historią i kulturą Urugwaju. Bez wątpienia jest mieszanką na którą składają się zarówno kulinarne tradycje gauchos - południowoamerykańskich pasterzy bydła, jak i silnych naleciałości z czasów przybyłych tu kolonizatorów, a potem emigrantów, którzy osiedlali się tu w różnych epokach.
Milanesa czyli mięso w panierce. Urugwajczycy jedzą znaczne ilości mięsa. Mięso Jest to mieszanka bez wątpienia intrygująca, suta i bogata. Na stole dominuje oczywiście wołowina przyrządzana na wiele sposobów i w naprawdę ogromnych ilościach. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze bydła nie dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze. Potrawy Popularny jest także churrasco, czyli ogromny, krwisty stek wołowy serwowany z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá. Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo, clerico (specjalnie przyrządzoną mieszankę wina z sokami owocowymi) oraz wszelkiej maści wódki gronowe. Urugwaj - miasta
Urugwaj - co warto wiedzieć
Kuchnia Urugwajska - komentarze:
Kuchnia Urugwajska - dodaj komentarz:
|